• Homepage
  • Nieuws
  • Wat kan je bereiken dankzij het VAKlab meets Start! traject?

Wat kan je bereiken dankzij het VAKlab meets Start! traject?

Getuigenissen VAKlab meets Start!

In 2020 organiseerden VAKlab en Starterslabo de eerste editie van het 'Start!' traject voor de vakman/-vrouw. In zes sessies verfijnen we het ondernemersplan van vakmensen, waardoor hun vakmanschap waarde creëert op de markt. Hieronder vind je enkele getuigenissen van deelnemers aan deze eerste reeks.

Lieve De Saedeleer – tafelstyling

Ik heb door VAKlab een duidelijk afgelijnd concept voor ogen van wat ik wil bereiken. Het traject was enorm positief: er is bijzonder goede opvolging en je wordt aangezet tot actie.

Je komt stap voor stap dichterbij een formule die inhoudelijk en financieel zou moeten kloppen. Het financiële was voor mij een echt struikelblok, maar dankzij de expertise van Hans (coach Starterslabo), wordt ook dat aangepakt en opgelost.

Het netwerk dat je opbouwt en de fijne contacten, zijn volgens mij een grote troef!

 

Chantal Achten - interieurstyliste

Samen met collega-ondernemers sparren over het starten of verder uitbouwen van een zaak werkt inspirerend en heeft mij een hele hoop nieuwe inzichten gegeven.

De persoonlijke en ongedwongen begeleiding van Hans van Starterslabo is zeker een meerwaarde. Je wordt aangemoedigd om je helemaal onder te dompelen in je business model. Verdiepen, verfijnen en bijsturing daar waar nodig, totdat het plaatje helemaal klopt. De passie om te starten in de interieurwereld was er al, dankzij VAKlab en Starterslabo heb ik nu ook een gefundeerd ondernemersplan! 

Klaar om te springen en ervoor te gaan!

 

Geert Vandormael – Brouwerij Hophemel

Met ons plan om brouwerij HopHemel op te starten, waren we binnen deze groep een beetje atypisch. Alhoewel bier brouwen zeker een ambacht is, gingen veel andere deelnemers toch meer een kunstige toer op. Maar ervaren rot Hans, begeleider van onze groep, wist uit ieders plan, vragen en ervaringen, nuttige tips te puren voor heel de groep.

Vooral het opstellen van ons eigen businessplan, aan de hand van de tools van Hans, heeft ons kunnen overtuigen om er echt voor te gaan, maar dan niet zoals het voorzien was... We starten niet met het all-the-way plan dat we in ons businessplan uitvoerig bedachten, en dat de goedkeuring tot levensvatbaarheid kreeg van begeleider Hans maar met een light-versie: HopHemel 2.0, dat, zeker in deze onzekere tijden, een eerste stap kan zijn naar het ultieme plan: een stadsbrouwerij met brewpub!

Als ik dit traject niet had gevolgd, was het businessplan waarschijnlijk nooit zo uitvoerig uitgewerkt en voor het licht gehouden, hadden we het misschien helemaal opgeborgen en was HopHemel 2.0 er misschien nooit gekomen.

Dus dankzij de mensen van VAKlab en Hans himself kan iedereen binnenkort van ons eerste commerciële bier Martinus genieten!

 

Ida Dendas – Zeepzieder Zida

Ik heb ingetekend op het VAKlab meets START! traject omdat ik voelde dat ZIDA aan het groeien was maar ik het overzicht en de focus een beetje verloor. Waar ik nooit volledig ingedoken was tot nu toe was de effectieve financiële kant van mijn bedrijf. Ik deed alles op gevoel en schatte de kosten. Doordat Hans er echt op aandrong en door Hans zijn manier van aanpakken is dat toch gelukt om eindelijk eens de volledige rekensom te maken. Voor mij waren de plannen te overweldigend en te complex om in één keer te verwerken. Gelukkig had Hans snel door welk vlees hij in de kuip had en zijn we verder gaan opsplitsen. Dat maakte het voor mij haalbaar. 

Door deze analyse kan ik zeggen dat ik een heel aantal denkfoutjes ben tegengekomen. Ik heb ook meer zicht gekregen op welk aspect van ZIDA me echt gelukkig maakt en hoe ik ertoe kan komen dat ik me vooral daarmee kan bezig houden.

Mijn plan voor de toekomst is hierdoor ook een echt plan geworden.