Vanaf 23/02/2021 VAKlab meets Start! (i.s.m. Starterslabo)

Van vakman/-vrouw naar ondernemer

VAKlab focust op vakmanschap en ondernemerschap. Twee noodzakelijke ingrediënten om te slagen. In samenwerking met Starterslabo organiseren we een zesdaagse groepstraining gericht naar de vakman. We verfijnen samen je ondernemersplan zodat jouw vakmanschap waarde creëert op de markt. Tijdens de afsluitende sessie toets je je idee af aan de markt.

  • Ben je een vakman en twijfel je of je er je beroep van kan maken?
  • Ben je een vakman en wil je starten als zelfstandige?
  • Ben je reeds zelfstandig in bijberoep en wil je de sprong maken naar een hoofdberoep?

Herken je jezelf hierin? Dan is deze groepstraining iets voor jou!

In 6 workshops van telkens een namiddag begeleiden we jou om jouw vakmanschap naar de markt te brengen. We focussen ons hiervoor op de haalbaarheid van je idee of product. 

Workshop 1: Projectvoorstelling

23/02 van 13 u. tot 17 u. 

We gaan samen met andere vakmensen jouw idee bekijken. Waar sta je? Wat heb je nodig? Waar ga je naartoe? 

Workshops 2: Omgevingsanalyse

02/03 van 13 u. tot 17 u.

We bekijken samen de omgevingsfactoren en analyseren die. Wie is je doelgroep? Welke markt bespeel je? Met welk product? Wie is je concurrent en wie is je mogelijke partner?

Workshop 3: Commercieel en organisatieplan

09/03 van 13 u. tot 17 u.

Hoe zet je je product in de markt? Hoe weten de mensen en potentiële klanten jou te vinden? Hoe bepaal je een correcte prijs voor jouw product of dienst? Hoe organiseer je jouw werkzaamheden zodat ze doenbaar zijn, en ook rendabel? Welke stappen moet je nog concreet nemen om op te starten als zelfstandige? 

Workshop 4: Financieel plan

16/03 van 13 u. tot 17 u.

Als kers op de taart sturen we je naar huis met een geijkt financieel plan. Zaken waar je als vakman mee naar de bank kan stappen of andere partners mee warm kan maken. 

Workshop 5: Marktbevraging

23/03 van 15 u. tot 19 u.

Als je al deze stappen hebt doorlopen engageren wij ons om de juiste mensen bij ons te krijgen zodat je jouw idee kan toetsten aan de markt. We sluiten deze workshop af met een netwerkmoment.

Workshop 6: Inspiratiesessie door een doorwinterde vakman

Datum nog te bepalen

Een doorwinterde vakman geeft je een inkijk in zijn of haar onderneming. Hoe is hij opgestart? Wat waren de uitdagingen onderweg, en welke stappen heeft hij moeten nemen bij het opstarten als zelfstandige?

Begeleiding

Tijdens en na deze sessies word je intensief begeleid door ondernemersexpert Hans Vanwonterghem, Startersadviseur bij Starterslabo. Hij bezorgt je aan het einde van het traject een rapport van je plannen en geeft je haalbaarheidsadvies.

Voor wie?

  • Werkenden
  • Werkzoekenden
  • Vakmensen die opgestart zijn in bijberoep

Ben je reeds opgestart in hoofdberoep? Dan kan je het traject niet meer volgen.

Ben je 45+ en wil je starten als vakman in hoofdberoep? Dan kan je na het volgen van deze opleiding een transitiepremie ( https://www.vlaanderen.be/transitiepremie) aanvragen.

Ben je werkzoekend en volg je het ‘Maak werk van je zaak’ traject van Syntra? Dan kan je het inschrijvingsgeld met je vouchers betalen.

Je dient zelf 175 euro te betalen voor het traject. Dit wordt gefactureerd door Starterslabo. De rest wordt medegefinancierd door VLAIO. De totale waarde van het traject bedraagt 1200 euro.

Interesse? Stuur een mailtje naar info@vaklab.be voor meer informatie of om je in te schrijven.

Starterslabo

VAKlab biedt deze begeleiding aan met partner Starterslabo, zij zijn erkende dienstverlener en hebben reeds jaren ervaring met het begeleiden van werkenden, werkzoekenden en mensen die opgestart als zelfstandige. 

Hieronder lees je enkele reacties van vakmensen die het traject in 2020 volgden... 

Lieve De Saedeleer – tafelstyling

Ik heb door VAKlab een duidelijk afgelijnd concept voor ogen van wat ik wil bereiken. Het traject was enorm positief: er is bijzonder goede opvolging en je wordt aangezet tot actie.

Je komt stap voor stap dichterbij een formule die inhoudelijk en financieel zou moeten kloppen. Het financiële was voor mij een echt struikelblok, maar dankzij de expertise van Hans (coach Starterslabo), wordt ook dat aangepakt en opgelost.

Het netwerk dat je opbouwt en de fijne contacten, zijn volgens mij een grote troef!

 

Chantal Achten - interieurstyliste

Samen met collega-ondernemers sparren over het starten of verder uitbouwen van een zaak werkt inspirerend en heeft mij een hele hoop nieuwe inzichten gegeven.

De persoonlijke en ongedwongen begeleiding van Hans van Starterslabo is zeker een meerwaarde. Je wordt aangemoedigd om je helemaal onder te dompelen in je business model. Verdiepen, verfijnen en bijsturing daar waar nodig, totdat het plaatje helemaal klopt. De passie om te starten in de interieurwereld was er al, dankzij VAKlab en Starterslabo heb ik nu ook een gefundeerd ondernemersplan! 

Klaar om te springen en ervoor te gaan!

 

Geert Vandormael – Brouwerij Hophemel

Met ons plan om brouwerij HopHemel op te starten, waren we binnen deze groep een beetje atypisch. Alhoewel bier brouwen zeker een ambacht is, gingen veel andere deelnemers toch meer een kunstige toer op. Maar ervaren rot Hans, begeleider van onze groep, wist uit ieders plan, vragen en ervaringen, nuttige tips te puren voor heel de groep.

Vooral het opstellen van ons eigen businessplan, aan de hand van de tools van Hans, heeft ons kunnen overtuigen om er echt voor te gaan, maar dan niet zoals het voorzien was... We starten niet met het all-the-way plan dat we in ons businessplan uitvoerig bedachten, en dat de goedkeuring tot levensvatbaarheid kreeg van begeleider Hans maar met een light-versie: HopHemel 2.0, dat, zeker in deze onzekere tijden, een eerste stap kan zijn naar het ultieme plan: een stadsbrouwerij met brewpub!

Als ik dit traject niet had gevolgd, was het businessplan waarschijnlijk nooit zo uitvoerig uitgewerkt en voor het licht gehouden, hadden we het misschien helemaal opgeborgen en was HopHemel 2.0 er misschien nooit gekomen.

Dus dankzij de mensen van VAKlab en Hans himself kan iedereen binnenkort van ons eerste commerciële bier Martinus genieten!

 

Ida Dendas – Zeepzieder Zida

Ik heb ingetekend op het VAKlab meets START! traject omdat ik voelde dat ZIDA aan het groeien was maar ik het overzicht en de focus een beetje verloor. Waar ik nooit volledig ingedoken was tot nu toe was de effectieve financiële kant van mijn bedrijf. Ik deed alles op gevoel en schatte de kosten. Doordat Hans er echt op aandrong en door Hans zijn manier van aanpakken is dat toch gelukt om eindelijk eens de volledige rekensom te maken. Voor mij waren de plannen te overweldigend en te complex om in één keer te verwerken. Gelukkig had Hans snel door welk vlees hij in de kuip had en zijn we verder gaan opsplitsen. Dat maakte het voor mij haalbaar. 

Door deze analyse kan ik zeggen dat ik een heel aantal denkfoutjes ben tegengekomen. Ik heb ook meer zicht gekregen op welk aspect van ZIDA me echt gelukkig maakt en hoe ik ertoe kan komen dat ik me vooral daarmee kan bezig houden.

Mijn plan voor de toekomst is hierdoor ook een echt plan geworden.